سال حماسه سیاسی، حماسه اقتصادی
چهارشنبه، 29 شهریور
  • -

  • -

7

مرداد

اطلاعات مفید در مورد تخم مرغ

اطلاعات مفید در مورد تخم مرغ

ترکیبات تخم مرغ :
پوسته (12-9%)،  سفیده (63-60%) و زرده (33-30%)  از تخم مرغ را تشکیل داده اند. 

1-پوسته :
پوسته آهکی بوده و از بافتی ناهموار و دانه دانه برخوردار است. پوسته از 17-7 هزار روزنه میکروسکوپی پوشیده شده است.

پوسته یک غشاء نیمه تراوا می باشد که اجازه می دهد دی اکسید کربن و رطوبت از طریق منافذ ریز به بیرون تخم مرغ و هوا به داخل آن راه یابد. پوسته دارای یک لایه پوششی محافظت کننده بنام کوتیکول است که به عنوان یک سد دفاعی تخم مرغ را از ورود میکروارگانیسمهای بیماریزا و گرد و غبار مصون ساخته و در تازه ماندن تخم مرغ نقش بسزایی ایفا می کند. استحکام پوسته به جیره غذایی مرغ به ویژه میزان کلسیم، فسفر و ویتامین دی دریافتی بستگی داشته وضخامت پوسته به نژاد، سایز و سن مرغ  بستگی دارد. هر قدر سن مرغ بالاتر باشد، سایز تخم مرغ نیز بزرگتر خواهد بود اما پوسته نازکتر خواهد شد. 
نکته : پوسته 12-9 درصد وزن کل تخم مرغ را تشکیل میدهد. 
نکته : پوسته نخستین سد دفاعی تخم مرغ در برابر عفونت باکتریایی می باشد.
تا قبل از استفاده از تخم مرغ از شستن آن خودداری کنید، چرا که پوشش محافظ آن حلال در آب بوده و براحتی با شستن پاک می شود و تخم مرغ در معرض فساد قرار خواهد گرفت. 
نکته : تخم مرغها را بایستی در بسته های مخصوص خودشان و یا در ظروف دربسته نگهداری کرد. چرا که بو و طعم مواد غذایی میتواند از طریق روزنه های پوسته وارد تخم مرغ گردد. 
نکته : ترکیبات پوسته شامل 94% کربنات کلسیم، 1% کربنات منیزیوم، 1% فسفات کلسیم و 4% مواد آلی و ویتامین دی می باشد. 

علت تفاوت رنگ در پوسته چیست؟  
رنـگ پـوسته تخم مرغ به نژاد مرغ هـای تـخـمـگذار بستگی داشته و از سفید تا قهوه ای پر رنگ متغیراست. 
نکته : در تخم مرغهای قهوه ای و سفید رنگ از لحاظ ارزش تغذیه ای و طعم هیچگونه تفاوتی وجود ندارد 
نکته : مرغهایی که پر و لاله گوش سفید دارند  تخمهای سفید، و مرغهایی که پر و لاله گوش قرمز رنگ دارند تخمهای قهوه ای می گذارند. 
نکته : علت گرانتر بودن تخم مرغهای قهوه ای رنگ آنست که مرغهایی که تخم قهوه ای رنگ می گذارند  نسبت به مرغهایی که تخم سفید می گذارند جثه بزرگتری داشته و به غذای بیشتری  نیاز دارند. 
نکته :کندن پوسته تخم مرغهای پخته در تخم مرغهای تازه از تخم مرغهای کهنه سخت تر است. 

2- غشاهای درونی و بیرونی:
 میان پوسته و سفیده قرار گرفته اند. این دو غشاء شفاف پروتئینی یک سد دفاعی در برابر هجوم باکتریها فراهم می آورند. جنس این دو غشاء عمدتاً از کرآتین می باشد.

3- اتاقک هوایی:
 یک محفظه میان تهی بین سفیده و پوسته بوده که در انتهای پهن تر تخم مرغ واقع شده است. هنگامی که تخم مرغ از شکم مرغ خارج می گردد گرم است، اما پس از سرد شدن محتویات داخل آن منقبض گشته و غشاء داخلی از غشاء خارجی فاصله می گیرد. و اینگونه اتاقک هوایی شکل می گیرد. سایز سلول هوایی در درجه بندی تخم مرغ تعیین کننده می باشد. هر چه کیسه هوایی کوچکتر باشد درجه مرغوبیت تخم مرغ بالاتر خواهد بود. هر قدر تخم مرغ کهنه تر باشد و از زمان تخم گذاری زمان بیشتری گذشته باشد، رطوبت و دی اکسید کربن بیشتری از روزنه های پوسته خارج گردیده و هوا جایگزین آن می گردد که باعث حجیم شدن اتاقک هوایی می شود، وظیفه اتاقک فراهم آوردن اکسیژن برای جوجه پیش از شکستن تخم می باشد.
  
4- سفیده و یا آلبومین: این بخش 67% از وزن مایعات تخم مرغ را تشکیل می دهد. سفیده تخم مرغ نصف پروتئین کل تخم مرغ را تشکیل می دهد. 
نکته: سفیده تازه سفت و با قوام بوده اما سفیده کهنه شل و آبکی می باشد؛کدری آلبومین نشانه تازگی تخم مرغ است. این کدری در اثر وجود دی اکسید کربن در سفیده می باشد که فرصت خارج شدن پیدا نکرده است. هر چه تخم مرغ کهنه تر باشد دی اکسید کربن بیشتری از آن خارج گردیده و سفیده شفاف تر می گردد. 
نکته : وظیفه سفیده محافظت از زرده تخم مرغ و تامین غذای اضافی برای رشد نطفه می باشد.  
نکته : هنگامی که سفیده تخم مرغ زده می شود حجمش 8-6 برابر افزایش می یابد. 
نکته : پروتئین سفیده خام محلول در آب است. 
سفیده تازه 7.9 میباشد که با گذشت زمان و با خروج دی اکسید کربن افزایش می یابد. PH نکته : 
نکته : در سفیده ریبوفلاوین، نیاسین، پتاسیم، سدیم، سولفور، منیزیوم و کلر نیز موجود است. 
نکته : پروتئینهای سفیده شامل 
OVALBUMIN(54%)،CONALLBUMIN(12%)،OVAMUCOID(12%)،OVOMUCIN،LYSOZYME،AVIDIN،OVOGLOBULIN،FLAVOPROTEINS
. می باشند 

5- زرده : 33% وزن تخم مرغ(غیر از پوسته) را زرده تشکیل می دهـد.50 % پروتئین تخم مرغ در زرده موجود می باشد. وظیفه زرده فراهم ساختن  ذخیره غذای مورد نیاز رشد جنین می باشد.
نکته : ترکیبات زرده شامل 50% آب، 17% پروتئین (فسفوپروتئین و لیپوپروتئین)،32% لیپید (فسفولیپید لسیتین، تری گلیسریدها ، کلسترول) است.
نکته : در زرده  آهن، کلسیم، فسفر، روی، ید، مس، منگنز، ویتامینهای محلول در چربی، ویتامینهای بیوتین، کولین، فولیک اسید، اینوسیتول، پانتوتنیک اسید، پیروکسیدین وویتامین ب 12 نیز موجود می باشد. 
نکته : ویتامینهای محلول در چربی تنها در زرده یافت می شوند. 
نکته : تمام چربیها و کلسترول  در زرده تخم مرغ  موجود می باشند. سفیده فاقد چربی و کلسترول است. 
نکته : زرده از آب کمتر و ویتامین بیشتری نسبت به سفیده برخوردار است. ارزش تغذیه ای زرده بالاتر از سفیده است. 
نکته : فلز روی فقط در زرده موجود است. نمک نیز عمدتاً در سفیده وجود دارد .
نکته : زرده یک تخم مرغ بزرگ 25 کیلو ژول کالری دارد. 
 یک تخم مرغ بزرگ حاوی 213 میلی گرم کلسترول می باشد. میزان مجاز دریافت روزانه کلسترول برای افراد سالم 300 میلی گرم در روز و برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی - عروقی، با کلسترول و یا فشار خون بالا 200 میلی گرم در روز می باشد.  
نکته : رنگدانه های زرده به خاطر وجود گزانتوفیلهای لوتیین و زاگزانتین می باشد. 
نکته : برخی اوقات پس از آب پز کردن تخم مرغ یک حلقه سبز رنگ بدور زرده شکل می گیرد این حلقه به خاطر واکنش آهن موجود در زرده و سولفور موجود در سفیده می باشد که تشکیل سولفید آهن را داده اند. علت آن پختن بیش از حد و یا وجود آهن زیاد در آب پخت می باشد. آب پز کردن تخم مرغ در حرارت و زمان پخت مناسب و سرد کردن فوری تخم مرغها ( با قرار دادن آنها درون آب سرد) پس از پخته شدن از تشکیل این حلقه سبز رنگ جلوگیری می کند.
نکته : لکه های خون که در زرده یافت می گردد به علت پاره شدن عروق خونی در زرده طی شکل گیری تخم پدید می آیند. مصرف این لکه های خون هیچگونه ضرری نداشته و میتوان آنها را با نوک چاقو برداشت. با گذشت زمان زرده از سفیده آب جذب کرده و باعث رقیق شدن و ناپدید شدن این لکه ها می گردد.
وجود لکه های خون نشانه تازگی تخم مرغ است. 
رنگ زرده به چه عواملی بستگی دارد؟ 
رنگ زرده از زرد کم رنگ تا نارنجی پر رنگ متغیر است. رنگ زرده به جیره غذایی مرغها بستگی دارد. چنانچه رژیم مرغها حاوی رنگدانه گزانتوفیل ها باشد این رنگدانه در زرده رسوب می کند. چنانچه رژیم مرغها حاوی گندم و جو باشد رنگ زرده ، زرد کم رنگ و چنانچه جیره غذایی حاوی ذرت و برگ یونجه باشد زرده، نارنجی می گردد. چنانچه رژیم غذایی مرغها فاقد رنگ باشد، زرده بی رنگ تولید خواهد شد.
 
علت تشکیل تخم مرغ دو زرده چیست؟ 
این وضعیت در جوجه مرغهای جوان بیشتر روی می دهد که ارگانهای شکل دهنده تخم مرغ هنوز نظم نیافته و با دیگر ارگانها همزمان نگردیده اند (منظم نبودن حرکات مجرای تخم در اوایل تخمگذاری ). البته مرغهای پیر نیز ممکن است تخم دو زرده بگذارند. وراثت نیز یک فاکتور محسوب گردیده و در برخی نژادها این حالت بیشتررخ میدهد.
نکته: برخی اوقات ممکن است تخم فاقد زرده باشد.
  
مطالب جالب در مورد تخم مرغ: 
- هر مرغ سالانه بطور متوسط 300-250 تخم می گذارد. 
- یک مرغ به 26-24 ساعت برای تولید تخم زمان نیاز دارد. پس از اتمام تخم گذاری 30 دقیقه بعد میتواند مجددا تخمک گذاری کند. 
جوجه مرغها  از سن 20-19 هفتگی به بعد شروع به گذاشتن تخم می کنند.-  
. تخم ها پس از 21 روز به جوجه تبدیل میشوند-  
زرده تخم مرغ از معدود غذاهایی است که بطور طبیعی حاوی ویتامین دی میباشد.-  
- تخم مرغ کامل ترین غذای طبیعت محسوب میگردد. تخم مرغ حاوی تمام ویتامینهای ضروری به استثنای ویتامین سی میباشد. 
- با یک تخم شتر مرغ میتوان برای 10 نفر املت تهیه کرد. آب پز کردن یک تخم شتر مرغ به 45 دقیقه زمان نیاز دارد. 
- نخستین تخمها در اقیانوس ها سرباز کرده اند. 
.  در چین سالانه 160 میلیارد تخم مرغ تولید می گردد-
- مرغها برای تخم گذاشتن نیازی به خروس و جفتگیری ندارند! مرغها بدون حضور خروسها نیز تخم میگذارند تنها تخمشان نابارور و فاقد نطفه خواهد بود. 
نحوه تشخیص تخم مرغهای خام از پخته: 
- چنانچه تخم مرغ پخته را سریع بچرخانید، به مدت چند ثانیه به وضعیت ایستاده به دور خود خواهد چرخید. اما تخم مرغ خام روی سمت پهن خود و بطور خوابیده خواهد چرخید. 
 - اگر تخم مرغ خام را بچرخانیم و ناگهان آن را با دست متوقف کرده و بلافاصله رها کنیم، تخم مرغ مجددا شروع به چرخیدن می کند، چراکه مایع درون آن به چرخیدن خود ادامه می دهد. 
- تخم مرغ پخته براحتی دور خود می چرخد اما تخم مرغ خام تلوتلو می خورد.
میزان مجاز مصرف تخم مرغ چه تعداد است؟ 
مصرف 4-3 تخم مرغ در هفته مجاز می باشد. 
مقایسه تخم پرندگان: 
 تخم بلدرچین: سایز تخمها کوچکتر از تخم مرغ بوده، اما طعم آنها یکسان است.5 تخم بلدرچین معادل یک تخم مرغ می باشد. پوسته تخم بلدرچین خالدار بوده و رنگ آن از قهوه ای تیره تا آبی و سفید متغیر است.
اردک: سایز آن از تخم مرغ اندکی بزرگتر است. سفیده آن نسبت به تخم مرغ شفاف تر بوده و پر طعم تر است. میزان کلسترول و چربی آن نسبت به تخم مرغ بالاتر است. تخم اردک در سایزهای متفاوت موجود میباشد.
غاز :1200 میلی گرم کلسترول دارد و با احتیاط باید مصرف شود.
شترمرغ : هر تخم شتر مرغ معادل 20 تخم مرغ میباشد. تخم شتر مرغ بسیار کمیاب می باشد. 
بوقلمون : مشابه تخم مرغ میباشد اما اندکی بزرگتر است. پوسته تخم بوقلمون سفید و شیری رنگ و با خالهای قهوه ای است. کلسترول و چربی تخم بوقلمون نیز بالاست. طعم آن با تخم مرغ فرق چندانی نمیکند. تخم بوقلمون نیز کمیاب میباشد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، از طرف دیگر، تخم مرغ موتور چربی سوزی شما را به کار می‌اندازد و به کاهش وزن شما کمک می‌کند.
مطالعه‌ای جدید نشان داده افرادی که به طور منظم تخم مرغ مصرف می‌کنند 65 درصد بیشتر از افراد دیگر کاهش وزن موفق را تجربه خواهند کرد. 
گفتنی است که تخم مرغ به علت دارا بودن ویتامین های ب2 ، ب 5 و ب 12 به زیباتر شدن پوست و مو و تقویت کبد شما کمک می‌کند. علاوه بر این مصرف تخم مرغ سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و عملکرد آن را بهبود می بخشد
یک عدد تخم مرغ متوسط ۷۶ کیلوکالری انرژی دارد و مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ، ۳ درصد نیاز انرژی یک مرد بالغ و ۴ درصد نیاز انرژی یک زن بالغ را تأمین می کند.
پروتئین : 
تخم مرغ منبع بسیارغنی پروتئین است. ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم مرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات، گوشت ها و حبوبات غنی تر است. پروتئین تخم مرغ دارای تمامی اسیدآمینه های ضروری برای سلامتی بدن می باشد. بنابراین مصرف تخم مرغ با سایر موادغذایی که از نظر پروتئینی فقیر هستند مانند نان ، برنج و غلات، باعث تکمیل ارزش پروتئینی غذا می شود.
5/12درصد وزن تخم مرغ را پروتئین تشکیل می دهد پروتیین هم در زرده و هم در سفیده وجود دارد. ولی بیشتر در سفیده تخم مرغ و به نام آلبومین وجود دارد.
در نمودارهای ارزیابی کیفیت پروتئین موجود در موادغذایی، همیشه تخم مرغ در بالاترین حد یعنی ۱۰۰ قرار دارد و بعنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذاها استفاده می شود.
ویتامین ها :
تخم مرغ بیشتر ویتامین های مورد نیاز بدن به جز ویتامین سی را دارا می باشد و می تواند ویتتامینهای مورد نیاز بدن به جز ویتامین (سی) را تامین کند . 
املاح : 
تخم مرغ حاوی تمامی املاح برای تأمین سلامتی فرد است. به خصوص اینکه منبع بسیار خوب ید و فسفر می باشد که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوان های بدن لازم می باشند.
املاح مهم دیگری که در تخم مرغ وجود دارند شامل: روی، سلنیم، آهن و کلسیم می باشند ؛ روی باعث بهبود زخم، بلوغ و رشد بهتر می شود و عفونت را نیز از بین می برد.
سلنیم نیز یکی از آنتی اکسیدان های مهم می باشد و رادیکال های آزاد ناشی از سوخت ناقص چربی ها را در بدن از بین می برد و می تواند بر علیه عوامل ایجادکننده سرطان نقش داشته باشد.
کلسیم نیز برای عملکرد بهتر سیستم عصبی، رشد بهتر افراد استخوان ها و استحکام ها آنها لازم است.
آهن یکی از اجزاء اصلی و حیاتی گلبول های قرمز خون است.
کربوهیدرات و فیبرغذایی :
تخم مرغ به مقدار خیلی کم کربوهیدرات دارد و نیز فاقد فیبرغذایی است.
چربی ها : 
8/0درصد تخم مرغ را چربی تشکیل می دهد که در زرده آن وجود دارد و کمتر از ۰٫۰۵ درصد آن در سفیده موجود است.
بر اساس تحقیقات ۱۱ درصد اسیدهای چرب تخم مرغ از نوع اسیدهای چرب غیراشباع پلی( با چند باند دوگانه)، ۴۴ درصد از نوع اسیدهای چرب غیراشباع مونو( با یک باند دوگانه) و ۲۹ درصد از نوع اسیدهای چرب اشباع است.
کلسترول :
کلسترول و لسیتین، مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ می باشند و برای ساختمان و عملکرد سلول های بدن ضروری اند.
کلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای سلول های بدن را حفظ می کند همچنین بعنوان یکی از اجزاء تشکیل دهنده مواد چربی است که باعث نرمی پوست می شوند.
نمکهای صفراوی کلسترول برای تولید هورمون های جنسی، کورتیزول( هورمون غدد فوق کلیوی) و ویتامین (دی) در بدن لازم است.
براساس اطلاعات حاصله از آخرین تحقیقات به عمل آمده مشخص شده است که کلسترول دریافتی از راه غذا و کلسترول موجود در خون با هم یکی نیستند به عبارت دیگر کلسترول موجود در غذای مصرفی به طور خودکار به کلسترول خون افزوده نمی شود قسمت اعظم کلسترول خون در داخل بدن سنتز می شود. به موازات افزایش میزان کلسترول دریافتی از غذا، میزان سنتز کلسترول در بدن کاهش می یابد که این روند به تثبیت وضعیت کلسترول پلاسما کمک می کند لازم به ذکراست که چربیهای اشباع شده موجود در غذا بیشترین تاثیر را بر روی سطح کلسترول خون می گذارند و دراین بین کلسترول غذا نقشی ندارد طبیعی است وقتی که چربیهای اشباع نشده جایگزین چربیهای اشباع شده شوند، کلسترول خون پایین می آید.
نکته قابل توجه آن است که قسمت اعظم چربیهای موجود در زرده تخم مرغ ،از نوع غیراشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش کلسترول ندارند بنابراین از کلسترول تخم مرغ نهراسید و روزانه یک عدد تخم مرغ مصرف کنید.
با توجه به مطلب بالا و مطالعات گوناگونی که در این زمینه انجام شده است، می توان به ارزش غذایی تخم مرغ به عنوان منبع غنی پروتئین ونیز سایر املاح و ویتامین ها پی برد.
: از جمله مهم‌ترین فواید مصرف تخم مرغ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد
- قوی کردن و استحکام بخشیدن به استخوان‌ها
- تقویت دهان و دندان
- افزایش بقای بدن به علت سرشار بودن از آمینواسید
- افزایش انرژی و توان بدنی
- افزایش و بهبود عملکرد مغز
- کاهش خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی
- تقویت سیستم عصبی بدن
- کاهش چربی مضر بدن(ال دی ال)
  
نکات بهداشتی در رابطه با تخم مرغ :
- تخم مرغ بایستی در یخچال و در درجه حرارت پائین تر از 10 درجه سانتیگراد ( 8-4 ) نگهداری شود برای اینکه آلودگی های تخم مرغ از بین برود باید انرا به نحوی پخت که به کلیه قسمت های آن 70 درجه سانتیگراد حرارت برسد و هم زرده و هم سفیده ان کاملاً سفت شده باشد . 
- باقیمانده غذاهایی که در تهیه آنها از تخم مرغ استفاده گردیده است بایستی در یخچال و در دمای کمتر از 10 درجه سانتیگراد و یا در درجه حرارت بالاتر از 60 درجه سانتیگراد نگهداری شود .
- در صورتیکه بخواهید ماده غذایی دارای تخم مرغ را که در یخچال نگهداری نموده اید مصرف نمائید بایستی انرا به نحوی گرم نمائید که حرارت 70 درجه سانتیگراد  به تمامی قسمت های ان ماده غذایی برسد 
- از تماس  تخم مرغ خام با سایر مواد غذایی خوداری نمائید 
- بعد از دست زدن به پوسته تخم مرغ بایستی دست ها را شست .
- پوسته تخم مرغ خام نباید شسشته شود بلکه بایستی تخم مرغ را بصورت نشسته در یک ظرف در بسته قرار داده و در یخچال نگهداری شود. 
- در صورتیکه پوسته تخم مرغ به مدفوع یا خون اغشته باشد انرا بشوئید وبلافاصله مصرف کنید. 
- احتمال آلودگی تخم مرغ مرغ ترک دار بیشتر است لذا لزم است در مصرف اینگونه  تخم مرغ ها تسریع شود .
ویژگی های تخم مرغ سالم : 
-          پوسته تخم مرغ شفاف است و ترک ندارد 
-          بعد از شکستن تخم مرغ ، زرده ان گلوله ای بوده وبا سفیده مخلوط نشده باشد 
-          سفیده تخم مرغ بعد از شکستن شفاف است 
توصیه های لازم برای مصرف کنندگان تخم مرغ :
مصرف کنندگان و بخصوص مسافران بایستی از خوردن تخم مرغ خام و یا غذاهای دارای تخم مرغ خام بپرهیزند مواد غذایی نظیر سس مایونز و بستنی در صورتی که در تهیه انها دقت لازم نشود ممکن است برای انسان بیماریزا باشند 
تخم مرغ را بعد از بجوش آمدن آب بمدت 9-7 دقیقه در حال جوش نگهدارید تا زرده  آن کاملاً سفت گردد. 
در پختن مواد غذایی نظیر کوکو و... دقت شود تا حرارت به تمام قسمت های آن برسد بطوریکه قسمت های مختلف آن سفت شده و شل نباشد.
 
________________________________________
رتبه بندی مصرف سرانه  تخم مرغ در کشورهای مختلف دنیا براساس گزارش سال ۲۰۱۲ به شرح زیر است؛
۱    مکزیک         ۳۳۵
۲    ژاپن      ۳۲۸
۳    اکراین        ۳۱۴
۴    چین       ۲۷۴
۵    روسیه         ۲۶۰
۶    آمریکا        ۲۴۸
۷    آرژانتین      ۲۴۴
۸    دانمارک       ۲۴۰
۹    اسپانیا       ۲۳۹
۱۰   مجارستان  ۲۳۵
۱۱   اتریش         ۲۳۲
۱۲   کلمبیا        ۲۲۸
۱۳   نیوزلند       ۲۲۳
۱۴   آلمان         ۲۱۷
۱۵   استرالیا      ۲۱۴
۱۶   سوئد      ۲۱۳
۱۷   کانادا        ۲۰۸
۱۸   اسلواکی       ۲۰۷
۱۹   فرانسه        ۲۰۵
۲۰   هلند      ۱۹۲
۲۱   ایران         ۱۹۱
۲۲   امارات        ۱۹۰
۲۳   ترکیه         ۱۸۵
۲۴   انگلستان  ۱۸۲
۲۵   لهستان    و فنلاند       ۱۸۱
۲۶   سوئیس         ۱۷۵
۲۷   پرو       ۱۶۷
۲۸   ایرلند        ۱۶۵
۲۹   قبرس      ۱۶۳
۳۰   آفریقای جنوبی ۱۵۳
۳۱   پرتغال        ۱۴۰
۳۲   نیجریه        ۷۱
۳۳   هند           ۶۲



گردآوری : محمد میرزایی


ثبت امتیاز
امتیاز این نوشته تا کنون است. شما نیز به آن امتیاز دهید:   
دیدگاه ها


ثبت دیدگاه
نام:

پست الکترونیکی:

وب سایت:

دیدگاه:

 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سازمان بسیج جامعه پزشکی تهران بزرگ می باشد.
تحلیل آمار سایت و وبلاگ